Tyska Kyrkans Tornspira

Bakgrund

Tyska Kyrkan, belägen i Gamla stan i Stockholm, har en 96 meter hög tornbyggnad som gör kyrkan till Gamla Stans högsta punkt. Tornspiran som vi känner den idag ritades av arkitekt Julius Carl Raschdorff från Berlin och stod färdigt 1885.

2005 inledes renoveringar av tornet. Under renoveringarna återfanns dokument, inmurade i tornets mur, daterade oktober 1884 från restaureringen som ägde rum då en ny tornspira byggdes. I dokumenten stod att läsa på tyska att arbetet påbörjades 15 april 1882 och den 13 september 1884 avslutades uppbyggnaden av tornet i och med att tuppen sattes upp. Beklädnaden av koppar antas ha blivit helt färdigställt någon gång under 1885. Kopparplåten varade inte mindre än 120år, innan den nya renovering av tornet och kopparplåten ägde rum 2005-2006.

Tyska Kyrkan

Uppdrag - Inventering, projektering, kontroller och besiktning

Efter inventering och omfattande undersökningar av taket och tornet genomfördes projekteringsarbete för samtliga delar och förberedelser för genomförandet av renoveringarna. Under arbetet genomfördes löpande kontroller och konsultationer i tätt samarbete med antikvarie och plåtslagarna på plats. Bilderna till höger säger en del om komplexiteten i utformningen av detaljerna på kyrkans torn. Uppdraget gav ovärderlig erfarenhet erfarenhet och kunskap om plåtslageri och hantverk.

800 st

Uppdrag per år i snitt

300 år

Samlad erfarenhet

År 2000

Bolaget aktivt sedan

18 st

Antal städer vi gjort uppdrag i
2021-2022

Utvalda kunder och partners

Roslagens Plåtkonsult

Behöver du hjälp med tak eller fasad?

Skicka en förfrågan online eller kontakta oss!